Våren 2017

26.3
Filosof Hannes Nykänen, Helsingfors
Tema: ”Filosofi, magi, liv”

Synopsis:

Både i filosofin och i vårt vardagsliv finns ett otal tankefigurer som har det dolda syftet att täcka över vår förståelse. Om vi inte alls ville förstå någonting så skulle sådana tankefigurer förstås vara onödiga. Vad är det i vår förståelse som vi vill täcka över? Hur fungerar vårt språk då det döljer förståelse? Jag kommer att ta upp ett antal döljande tankefigurer i filosofin och i vardagen, inklusive det politiska livet, för att försöka visa hur de innefattar ett slags ordmagi som vi, i vårt desperata behov att lura oss själva, sväljer. Vi är ändå inte enbart benägna att förtränga förståelsen; vi vill också förstå. Jag ska också försöka få fram hur jag ser på den här sidan av livet och den förståelse som hänger samman med allt liv.

9.4
Filosof Stina Bäckström, Stockholm
Tema: ”Se mig i ögonen och säg det där igen: Om kraftuttryck på nätet”

Synopsis:

På Twitter kan högprofilerade politiker och andra personer med makt i samhället be någon dra åt helvete, eller kalla någon ”jävla hycklare”.

Vad gör sådana kraftuttryck i ett socialt medium som Twitter? Uttrycker de en persons känsla? Till vem är de riktade? Vad blir deras konsekvenser?

Genom att använda filosofiska perspektiv på känslouttryck och talhandlingar vill jag uppmuntra till reflektion inte bara kring kulturen i språket på sociala medier utan också kring känslornas plats i mellanmänskligt samspel mer generellt.

23.4
Historiker Holger Weiss, professor i allmän historia vid Åbo Akademi
Tema: Holger Weiss presenterar och diskuterar sin uppmärksammade bok Slavhandel och slaveri under svensk flagg.

Synopsis:

I slutet av 1700-talet började man inom vissa kretsar i Sverige nära drömmen om att göra landet till en kolonialmakt. Gustav III lyckades 1784 förhandla till sig en ö i Västindien av Frankrike – Saint-Barthélemy. Även om ön inte lämpade sig för plantagejordbruk, gjorde svenskarna den till en frihamn som blev en viktig knutpunkt för slavhandeln till och inom Västindien. Samtidigt drevs näringarna på ön med slavarbetskraft.

Att Sverige var delaktigt i slavhandeln under sent 1700-tal och början av 1800-talet har länge varit ganska okänt. Utifrån ett brett källmaterial tecknar historikern Holger Weiss en bild av hur Sverige blev en del av slavhandeln och hur slaveriet på Saint-Barthélemy såg ut.

7.5
Filosof Jonna Bornemark, Stockholm
Tema: ”Samtidens mätbarhetssamhälle: en kritik utifrån Nicholas Cusanus”

Synopsis:

Evidensbasering, kvalitetsmätningar, manualiseringar och en ökad administration har i hög grad präglat arbetslivet under 2000-talet. Orsakerna stavas bland annat NPM (New Public Management) och ekonomism. Men det vi sällan uppmärksammar är att samtidsfenomen som dessa också hänger samman med hur vi förstår något sådant som rationalitet. Med hjälp av 1400-tals teologen och filosofen Nicholas Cusanus vill jag under den här föreläsningen undersöka just detta. Cusanus beskriver nämligen förnuftet som att det har två aspekter: dels ett kalkylerande ratio och dels ett intellekt som fångar upp och formar det som ratiot kan räkna. För att kunna räkna måste vi ju veta vad som ska räknas. Vad som är viktigt i en viss situation kräver en sensibilitet och lyhördhet, vilket Cusanus förstår som intellektets förmåga. Detta innebär också en ödmjukhet inför horisonter av icke-vetande. I samtiden står sådana förmågor ofta under hård press av effektivitetskrav och målstyrning.